נכתב על ידי אורטל נאמן צדק – מתמחה 2021
האתגרים העכשוויים שהביאה איתה מגפת הקורונה הם דיי ברורים: קריסה כלכלית, תחלואה רחבה, ומוות. אבל מה יהיה פה ביום שאחרי?
אנחנו נמצאים במציאות היסטורית מיוחדת שהולכת ומשפיעה השפעה מכרעת על מערכת החינוך בעולם בכלל ובישראל בפרט. היציאה ממשבר הקורונה היא כזו שלא תגמר במציאת חיסון יעיל ופתיחת המשק. כך שלמעשה, היציאה מהסגרים ומהבידוד היא לא האור בקצה המנהרה, אלא היא התחלה של דרך ארוכה של התמודדות.
השפעות הקורונה על בני הנוער הינן בעלות מוטיב רגשי וחברתי. הסגרים והבידוד הביאו למצב בו ילדים ובני נוער כמעט ואינם נפגשים עם חבריהם מחוץ לעולם הווירטואלי. אין בתי ספר, חוגים, ליגות הנוער בכל תחומי הספורט נסגרו, תנועות נוער גם הן, וכל המפגשים החברתיים הפכו לא יציבים.
בני הנוער מדברים בעיקר ברשת אחד עם השני וכן אינם מתנסים ביצירת קשרים חדשים. תופעה זו משפיעה על המיומנות של התקשורת הבין אישית שלהם. תקשורת בין אישית הכרחית להתפתחות החברתית של האדם וככזו היא גורם הכרחי ביצירת החברה העתידית שלנו.
מנתוני השירות הפסיכולוגי של משרד החינוך עולה כי בגל הראשון היו יותר מ-50 אלף פניות של הורים ונוער אשר מדווחים על מצוקה רגשית, חרדה ובדידות. ישנו איום קיומי ממשי של נגיף הקורונה – חרדה קיומית, חשיפה חודרנית של אמצעי התקשורת לחולי ומוות וכן חרדה משנית כתגובה למצוקת הורים. הנתונים מצביעים על למעלה מ-25% ילדים ונוער הנמצאים במצוקה רגשית, חרדה ותחושה של בדידות.
בנוסף לכך, הלימודים ב-ZOOM מעמיקים את הפערים החברתיים שלנו. אוכלוסיות מוחלשות הינן דלות אמצעים. מחשב ורשת אינטרנט יציבה אינם בהישג יד כך שילדים למשפחות כאלה מוותרים על הלימודים מול המחשב ונוטים לצאת לשוק העבודה – תופעה זו יוצרת מלכודת עוני.
מעבר לנשירה הגלויה של תלמידים שפשוט אינם נכנסים לשיעורים, ישנה נשירה סמויה שמורים ומורות אינם יכולים לשים עליה את היד. תלמידים שנמצאים בשיעורים אך עסוקים במילוני הסחות הדעת שהבית והרשת מייצרים.
כל אלה הינם גורמים המגבירים את הפוטנציאל ליצירת מצבי סיכון לנוער ולילדים. כל מערכות התמיכה שמספקות הגנה וסיוע: מורים ויועצות בבתי ספר, מועדונים, תנועות נוער ושירותי רווחה פועלים במתכונת מצומצמת או לא פועלים כלל כך שאיתור מצבי סיכון כמעט ואינו אפשרי. ע"פ נתוני משטרת ישראל המסגרת הרעועה והסגרים הנפתחים והנסגרים גורמים לעליה של הפשיעה ושל מצבי האלימות והמתח.
למעשה, אנחנו מתמודדים עם רוצח חברתי שקט. המחשבה על עתיד החינוך יכולה להיות מכרעת ויצירת מנגנונים וכלים, כבר עכשיו, שיסייעו להורים, מורים ותלמידים הינה הכרחית ליצירת קרקע יציבה יותר בהמשך הדרך. כך שהמחשבה על תוכניות פעולה אפקטיביות במסגרת החינוכית תעזור לנו לטפס על הר ההשלכות ארוכות הטווח האלה. המגמה העכשווית של דאגה לבריאות ופרנסה היא חשובה. אבל פרויקטורים ליצירת מנגנוני חינוך וכן מלחמה על העתיד תוך חשיבה בהווה הינה הכרחית גם היא. הגיע הזמן שנתחיל להכין את הקרקע למחר.
ב-Mand&Mind תוכלו למצוא מגוון סדנאות, פעילויות והרצאות אשר נותנות מענה וכלים בהתמודדות מול הצרכים העולים מהשטח. תוכן הסדנאות משתנה בהתאם לקהל היעד: תלמידים, הורים או מורים ומכוון לשיפור שלל המיומנויות ההכרחיות בחיי החינוך והחברה. המשתתפים בסדנאות זוכים לחוויה משמעותית ומהנה אשר מביאה אותם לחיזוק היכולות הפרטיות האישיות וכן היכולות הקבוצתיות.
ההרצאות והסדנאות הן שונות ונרחבות ועוסקות בין היתר בתקשורת בין אישית, מיומנויות הצלחה וניהול זמן, חשיבה יצירתית ומעגלי שיח. בנוסף צוות ההוראה יכול להנות מסדנה המותאמת לתקופה ובה טיפים מנצחים להעברת שיעורים ב-ZOOM, פיתוח מיומנויות חניכה, ניהול כיתה ומנהיגות ועוד..
סדנאות אלו יכולות להתקיים באופן פרונטלי וכן מתואמות גם ל-ZOOM ומידע נוסף עליהם תוכלו למצוא באתר שלנו.
על מנת שנוכל להבין את הצורך שלכם ולעזור בתיאום סדנה או הרצאה תשאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם.